Saaga pääsee lastenneurologin arvioon 2 vuoden iässä, missä todetaan kielenkehityksen viivettä.  Saagavauva saa myös ensimmäiset putkensa jatkuviin korvatulehduksiin ja liimakorvaan 1v11kk iässä (05/2008). Samalla katkaistaan myös kiristävä kielijänne, jonka kuvittelin parantavan kaikki kielenkehityksen ja syömisen ongelmat. No ei se nyt ihan niin mennyt.

Ensimmäiset sanat 1v8kk; /auva/ ja /eeva/; /äiti/ Saaga sanoo 1v11kk! Puheterapia alkaa yksityisellä puheterapeutilla (siskon pute) meillä kotona. Puheterapeutin palaute kuntoutuksesta 2v3kk:


" Saaga ymmärtää arkitilanteisiin liittyvää puhetta ja toimii ohjeiden mukaisesti. Hyvin tulee kontaktiin---vuorovaikutus toiminut hyvin--- Innostunut tehtävistä---leikkitaidot ikätasolla. Saagan puheilmaisu on viiveistä- tuottaa muutamia sanoja, joita mm avaa, anna, äittä, pappa, pöllön huhuilu hu-huu, amma, ei, pa- eli pallo, eleinä kyllä ja ei. Perhe aloittelemassa viittomaopetusta, kuvat käytössä, varsinkin siirtymätilanteissa hyötyy niistä".


Saagan ollessa kaksi vuotta, olin Saagan kommunikaatiosta huolissani. Hän oli hieman vetäytyvä, "yksinäinen ratsastaja". Kuitenkin iloinen ja suloinen pikkutyttö. Ensimmäisen viittomansa Saaga oppi 2v3kk iässä "nälkä". Hellyttävä oli myös poni-viittoma, jolla yksinäistä ratsastajaa viittoi.